Az első online airsoft bolt Szlovákiában

50 000 db termék raktáron

magnify Keresés
HUF

Mi a különbség az Airsoft fegyverek közt?

13.7.2022 Catus.hu

Az airsoft világban a legelterjedtebbek a manuális airsoft fegyverek, a gázos airsoft fegyverek és az elektromos airsoft fegyverek, más néven elektromos vagy AEG (Automatic Electric Gun), valamint ismerjük az új HPA rendszert, de ezt most hagyjuk.

Nézzük a főbb különbségeket:

MANUÁLIS AIRSOFT FEGYVEREK - minden lövés után újra fel kell húzni a rugót, hogy újra lőhessen. Minél erőssebb a rugó, annál nehezebb lesz felhúzni, ezzel főleg a fiatalabb airsoftosoknak lehet problémájuk.

GÁZOS AIRSOFT FEEGYVEREK - meghajtásuk vagy CO2 patronnal, vagy sűrített gázzal (leginkább Green Gas) történik. Előnyük a manuális airsoft fegyverekkel szemben, hogy nem kell minden lövés után felhúzni a rugót, elég csak újra meghúzni az elsütőt. Azonban a gázos fegyverek több törődést igényelnek (a megfelelő törődésről egy másik blogban fogunk írni).

A gázos fegyvereknél megkülönböztetünk Blow-back (mozgó szán) és non Blow-back (fix szán). 

Végül még lehetnek köztük rövid pisztolyok, hosszú fegyverek, mesterlövész illetve sörétes puskák. A legelterjedtebbek a Green Gas pisztolyok.

ELEKTROMOS AIRSOFT FEGYVEREK - A meghajtást akkumulátor végzi. Működésük leegyszerűsítve - az akkumulátor meghajt egy elektromos motort, ami a pisztolymarkolatban van elhelyezve. A motor meghajtja a fogaskerekeket, amik a gearboxban helyezkednek el, a fogaskerekek felhúzzák a dugattyút és ezzel a rugót isű, ami a felhúzást követően kilövi a felszívott levegőt.

Az elektromos fegyvereknél megkülönböztetünk hosszú automata fegyvereket (karabélyok, géppuskák) valamint rövid AEP (Automatic Elektric Pistol) fegyvereket.

Fő tulajdonságaik:

  • egyes és sorozatlövésre is alkalmasak
  • minden mozgó alkatrész a gearboxban helyezkedik el, ezért kevesebb szervizt igényelnek
  • az akkumulátor újratölthető, viszont a gázt folyamatosan vásárolni kell - olcsóbb alternatíva az üzemeltetésre

A leginkább használt elektromos airsoft fegyverek jelenleg az M4/AR15 vagy az AK47/AK74 variánsok.

picture